Dana jest funkcja....
mat: Dana jest funkcja f(x) = (m2 − 4m)x2 + 2mx +1 ,
a) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f osiąga wartość najmniejszą i
ma 2 różne miejsca zerowe
b) Narysuj wykres fuknkcji h(x) = f(x) + |f(x)|
Godzio:
a)Δ=(2m)
2 − 4(m
2−4m)*1
0<4m
2 − 4m
2+16m
0<16m
m>0
dla m>0 funkcja ma 2 miejsca zerowe
f(x) = (m
2 − 4m)x
2 + 2mx +1
jeśli ma osiągać wartość najmniejszą to a>0
m
2−4m>0
Δ=16 = 4
√Δ=4
m∊(−∞,0) ∪ (4,∞)
skoro musi spełniać oba warunki to
x
(−∞,0) ∪ (4,∞) ∩ (0,∞) => (4,∞)