Objętość figury
całkowicz: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
x2+y2=z2
x2+y2=2*y
1sza powierzchnia jak sobie narysowałem jest to stożek nieskończony, zaczepiony w punkcie
(0,0,0)
2ga powierzchnia to powierzchnia walcowa zaczepiona w punkcie (x,y)=(0,1), o promieniu 1
Przeszedłem na współrzędne Jakobiana:
x=rcosa
y=rsina
I wyznaczyłem takie granice dla całki:
0<=r<=r0
0<=a<=2*pi
−r<=z<=r
Tutaj moje pytanie, czy dobrze zacząłem te zadanie? Czy granice są prawidłowe, szczególnie te
alfa
<0,2*pi>? i jak wyznaczyć to r0 ?
23 maj 14:51
J:
kąt zmienia się od 0 do pi
23 maj 14:55
całkowicz: masz rację, już wiem dlaczego.
a co z resztą, z tym r0?
23 maj 14:58
J:
Promien zmienia sie od 0 do 1 , calkujesz po walcu, ktory z gory jest ograniczony stozkiem
23 maj 15:26
całkowicz: dziękuje bardzo
23 maj 15:33