rozwiaz rownania wielomianowe
agaaa5644: Rozwiaz rownania wielomianowe:
1)x4+x3−9x2+3x−36=0
2)x4+x3−7x2−13x−6=0
3)x4−6x3+x3+24x+16=0
4) 4x4+4x3−3x2+5x−10=0
5) 4x2−4x3−23x2−x−6=0
23 maj 12:55
Tysiek: Szukane rozwiązania są dzielnikami wyrazu wolnego
1) liczba 3 zeruje ten wielomian, W(3)=0
podziel ten wielomian przez dwumian (x−3) − skorzystaj z tw. Bezouta
i tak dalej...
23 maj 13:07
zofija: (x2−4) (x2+9) (x3+1) =0
22 lut 12:32
Słoniątko: w rzeczywistych czy w zespolonych?
22 lut 12:41
6latek: a*b*c=0 ⇔gdy a=0 lub b=0 lub c=0
x2−4=0 to x= lub x=.....
x2+9=0 to rownanie jest sprzeczne
x3+1=0 to (x+1)(x2−x+1)=0 tutaj znowu x+1=0 to x=.... lub x2−x+1=0 Δ<0 wiec ?
22 lut 12:43
Jerzy:
Witaj Krzysztof

Prościej: x
3 + 1 = 0 ⇔ x
3 = −1 ⇔ x = −1
22 lut 12:46
6latek: dzień dobry
Jerzy 
Fakt
22 lut 12:48
Filip:
(x
2 − 4)(x
2 + 9)(x
3 + 1) = 0
(x − 2)(x + 2)(x − 9j
2j)(x + 1)(x
2 − x + 1) = 0
| | 1 | | 3 | |
(x − 2)(x + 2)(x − 3j)(x + 3j)(x + 1)((x − |
| )2 −j3 |
| ) = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
(x − 2)(x + 2)(x − 3j)(x + 3j)(x + 1)(x − |
| − j |
| )(x − |
| + j |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz już łatwo, wystarczy wypisać
22 lut 12:52