Trygonometria
MalyPolak: Trygonometria
Jak rozwiązać te zadania ?
1. Wartość Wyrażenia tg 32°−tg 148° jest równy
2.Wyrażenie sin(270°+α)+cos(180°+α) jest równe
3.Wskaż miarę łukową kąta −27°
4.Wskaż ćwiartkę układu współrzędnych, w której leży ramię końcowe kąta 5π/6
5.Wskaż funkcję, której wykres jest symetryczny względem osi y
A.f(x)=sin(3x) B.f(x)=tgx/2 C.f(x)=(5x) D.f(x)=2 sin x
6.Ramię wodzące kąta α przechodzi przez punkt P (−2,6).Wynika stąd,że
A.Sin α=(−3√10)/10 .B Sin α=(√10)/10 C. Sin α=(3√10)/10 D. Sin α=(−√10)/10
7.Sprawdź, czy istnieje kąt α taki, że sin α= 1/3 i tg α= −(√2)/4
8.Stosunek miar kątów wewnętrznych czworokąta jest równy 2;4;5;7.Wyznacz miary łukowe tych
kątów
9.Wyznacz wartości wszystkich funkcji trygonometrycznych kąta 120°
10.Wskazówka minutowa zegara zatoczyła kąt 19π/2 ile czasu upłynęło ?
23 maj 12:45
Janek191:
z.1
tg 32o− tg148o = tg 32o − tg (180 −32)o = tg32o − (− tg 32o) = 2 tg 32o
23 maj 14:24
Janek191:
z.2
sin (270o + α) + cos ( 180o + α) = − cos α − cos α = − 2 cos α
23 maj 14:27
kyrtap: Janek191 chyba nie zamierzasz wszystkich robić ?
23 maj 15:17