Rozwiąż równania.
Terravita :
a) √sin2 x/2= √3/2
b) √4cos2 x+4cosx+1=1
23 maj 11:29
ICSP: √a2 = |a| więc np. przykład a) :
| | x | | √3 | |
Przypadek 1o : sin |
| = + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | 2π | |
| = |
| + 2kπ v |
| = |
| + 2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
x = |
| + 4kπ v x = |
| + 4kπ , k ∊ Z |
| | 3 | | 3 | |
| | x | | √3 | |
Przypadek 2o : sin |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | 2π | |
| = − |
| + 2kπ v |
| = − |
| + 2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
x = − |
| + 4kπ v x = − |
| + 4kπ , k ∊ Z |
| | 3 | | 3 | |
Biorąc unię przypadków 1
o i 2
o dostajemy szukane rozwiązanie :
| | 2π | | 4π | |
x = |
| + 4kπ v x = |
| + 4kπ v |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
x = − |
| + 4kπ v x = − |
| + 4kπ , k ∊ Z |
| | 3 | | 3 | |
23 maj 11:36
ICSP: Drugie analogicznie.
23 maj 11:38
5-latek: b) √(2cosx+1)2=1
|2cosx+1|=1
a) sin2x/2≥0
potem obustronnie podnosimy do potęgi drugiej
23 maj 11:39
Eta:
√a2=|a|
| | x | | √3 | | x | | √3 | | x | | √3 | |
a) |sin |
| |= |
| ⇒ sin |
| = |
| lub sin |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x=........... dokończ
b) podobnie
√(2cosx+1)2=1 ⇒ |2cosx+1|=1 ⇒ 2cosx+1=1 lub 2cosx+1= −1
.............
dokończ
23 maj 11:39
Eta:
"unia przypadków" ? ( przerost formy nad treścią
23 maj 11:41
5-latek: Co do a) to zrob tak jak ICSP pokazal Ci .
23 maj 11:41
ICSP: fakt

Powinienem się usunąć
23 maj 11:41
Terravita : ICSP mały błąd zrobiłeś, ale go wyłapałam i mi wychodzi

.
23 maj 11:51
ICSP: Gdzie ?
23 maj 11:54
Terravita : Jednak mi coś nie wychodzi.
Bo powinno raczej być x/2=−π/3+2kπ v x/2=4/3π+2kπ, bo α=π−x0+2kπ
z tym, że wynik i tak coś nie taki mi wychodzi, powinno wyjść
x=2π/3 +4kπ v x=4π/3 +4kπ v x=8π/3 +4kπ v x=10π/3 4kπ
23 maj 12:02
ICSP: jeżeli x0 jest dodatnie to α = π − x0 + 2kπ
jeżeli x0 jest ujemne to α = −π − x0 + 2kπ
23 maj 12:05
23 maj 12:06
Eta:
| x | | π | | x | | π | | 2 | | 4 | |
| = |
| +2kπ v |
| =π− |
| +2kπ} ⇒x= |
| π+4kπ v x= |
| π+2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| x | | π | | x | | π | |
| = − |
| +2kπ v |
| =π+ |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 8 | |
x=− |
| π+4kπ v x= |
| π+4kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 maj 12:17
Terravita : Zwyczajnie nie było ujemnych równań, tylko do ujemnych dodane te 4π i wyszło 10π/3+4kπ, eh a ja
coś kombnuję
Dzięki wszystkim za pomoc
23 maj 12:19