pomocy !
WujekPa: Dobierz liczby a,b,c(c≥0) tak, by rozwiązanie równania |x−a|+|x−b| = c było:
a) zbiorem jednoelementowym;
b) zbiorem dwuelementowym;
c) zbiorem pustym;
d) przedziałem <a,b> .
5 gru 13:22
Basia:

|x−a|=−|x−b|+c
czerwone to wykres |x−a|
niebieskie to wykres −|x−b|
zielone to −|x−p| przesunięte o c jednostek do góry
z tego widać, ze:
jeżeli a=b i c=0 to część wspólna będzie zbiorem jednoelementowym
np. a2,b=2,c=0
jeżeli a≠b i c≤0 to część wspólna będzie zbiorem pustym
np. a=2 b =−1 c=0
jeżeli a<b i c>0 to część wspólna będzie zbiorem dwuelementowym
np. a=2 b=2 c =4
(d) jest niemożliwe
5 gru 16:29