matematykaszkolna.pl
program kyrtap: Ktoś pomoże z programem bo nie widzę błędu? http://pastebin.com/MttjYv5U
22 maj 10:27
Dziadek Mróz: Ale co nie działa? U mnie śmiga bosko, wczytuje macierz jednowymiarową, wyświetla ją i szuka maksymalnego elementu.
22 maj 11:04
Dziadek Mróz: Wartość maksymalna z numerem w macierzy, licząc od 1 do n
22 maj 11:05
22 maj 11:50
Dziadek Mróz: MinGW−w64 jest najlepszy, podmień sobie w DEVie lub Code::Blocks
22 maj 11:58
Braun: Code Blocks to badziew emotka
22 maj 12:09
Dziadek Mróz: Zadanie 3 z tego zestawu. To taka podpowiedź do wykonania pozostałych, poza tą zi. Poćwicz struktury bo często ratują tyłek. http://ideone.com/9GuNSW
22 maj 12:59
Draghan: Braun, wszystko zależy od docelowych zastosowań. emotka Ja wysoko sobie cenię C::B, nie mam absolutnie żadnych powodów do narzekania. emotka Słyszałem też sporo dobrego o Eclipse, ale tu akurat trzeba byłoby się bawić w ustawianie wszystkiego ręcznie, jako że nie jest to stricte IDE. Iiiiii u mnie program również śmiga aż miło. emotka
22 maj 13:07
kyrtap: zwalone coś mam z kompilatorem
22 maj 15:39
Trivial: Draghan, bez porządnego IDE nie da się pracować. Eclipse ma przynajmniej narzędzia do refaktorowania kodu, które czasem działają poprawnie. Co do samego programu, to na końcu maina brakuje free. Nie wiem czy to zamierzone, bo koniec programu i tak zwalnia wszystkie zasoby, ale dobrym nawykiem jest zwalnianie wszystkich zasobów (a tak naprawdę, to powinien tam być po prostu unique_ptr zamiast raw pointera, ale do tego potrzebny jest c++).
22 maj 16:36
Draghan: I znów się powtórzę, że wszystko zależy od docelowych zastosowań. emotka Zgodzę się, że nie da się (dobrze) pracować bez porządnego IDE, tylko właśnie powstaje pytanie, co to znaczy "porządne IDE"? emotka Dla mnie wystarczająco porządnym IDE jest C::B, do tej pory był mi wystarczający i tylko raz mi zrobił psikusa. emotka A jakie narzędzia do refactoringu ma Eclipse? Może bym się skusił...?
22 maj 16:59
Trivial: Do c++ ciężko o porządne narzędzia refaktoryzujące. Eclipse ma zmianę nazwy zmiennej, ekstrakcję metody, ekstrakcję stałej, ekstrakcję zmiennej, zmianę nazwy klasy, przeniesienie definicji metody: do nagłówka inline, do nagłówka osobno, do pliku .cpp. Poza tym indeksuje kod, dzięki czemu można skakać do definicji, wyświetlić hierarchię dziedziczenia, wyszukać symbolu w całym kodzie (np. nazwy metody, klasy, enuma) i od razu tam skoczyć. Do tego ma przyzwoity wbudowany formater kodu.
22 maj 18:07
Draghan: C::B ma z tej listy: − przyzwoity, konfigurowalny formater kodu, − zmianę dowolnego identyfikatora (klasy, zmiennej, makrodefinicji...) − przeglądarkę klas, funkcji, typedefów, enumów, makr, która pozwala na szybkie przełączanie do definicji. Brakuje przeniesienia metody, jak tak się nad tym zastanowić, to całkiem byłoby to wygodne. emotka Nie wiem natomiast, co znaczy "ekstrakcja" metody, zmiennej i stałej, więc nie wiem, czy to jest, czy nie ma. A poza tym na plus: przełączanie między plikiem nagłówkowym i odpowiadającym plikiem źródłowym, bardzo fajne rozszerzenie do Doxyblock, rozbudowane opcje przeszukiwania i zastępowania, statystyki kodu, wbudowany edytor wxWidgets, toolbar do diagramów Nassi–Shneiderman (z tego akurat nie korzystałem nigdy). emotka
22 maj 23:44