matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Justyna:
Justyna: Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem dotyczacym granic funkcji,Granica tej funkcji ma byc obliczona metoda elementarna, bez zastosowania reguy de la Hospitala.
x(1−tgx)
limx−>π/4
cos2x
Dziekuje za pomoc
5 gru 13:21
AS:
sinx
x*(1 −
)
cosx
lim
=
cos
2
x − sin
2
x
x*(cosx − sinx)
cosx
lim
=
(cosx − sinx)*(cosx + sinx)
x
lim
=
cosx*(cosx + sinx)
π/4
=
√
2
/2*(
√
2
/2 +
√
2
/2)
π/4
= π/4
√
2
/2*2*
√
2
/2
5 gru 14:45