rozwiąż równanie
bimm: |sin x| = |cos x|
21 maj 23:32
J:
⇔ sinx = cosx lub sinx = − cosx
21 maj 23:34
Godzio:
sinx = cosx lub sinx = − cosx
| | π | | 3 | |
sinx = sin( |
| − x) lub sinx = sin( |
| π − x) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
x = |
| − x + 2kπ lub x = |
| π − x + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
x = |
| + kπ lub x = |
| π + kπ |
| | 4 | | 4 | |
21 maj 23:34
bimm: Nocne zacmienie mozgu, dzieki!
21 maj 23:35
ZKS:
Można i tak
|sin(x)| = |cos(x)| /
2
sin
2(x) = cos
2(x)
cos
2(x) − sin
2(x) = 0
cos(2x) = 0
22 maj 02:56