paulina: na płaszczyźnie dane są punkty A= (2,3) B= (-2,1) zbadaj czy punkty K (36, 21) i L =(-37,
-15) leżą po tej samej prostej AB. Podaj odpowiedź i jej uzasadnienie.
24 paź 18:17
żabka: Piszesz równanie prostej przechodzącej przez dwa p-ty A i B
y(A) - y(B)
y - y(B) = --------------*( x- x(B) ) ,bo x(A) ≠ x(B)
x(A) - x(B)
1 - 3 - 2
y-1 =---------*(x+2) czyli y -1 = ------*(x +2)
-2 -2 - 4
1 1
y - 1 = ---(x +2) czyli y = -- x + 2
2 2
teraz podstaw współrzędne K do tego równania i
21 > 18 +2 więc punkt K leży nad prostą
podobnie punkt L gdy wychodzi > ----to nad gdy < ----- to pod gdy = ---- to
na prostej
Kpw
24 paź 20:37
p: dzięki bardzo
24 paź 23:16