Całkowanie podwójne
Marcin: Witam,
Posiadam problem z określeniem obszaru całkowania.
Obszar ograniczony jest ... y=x2 oraz y2=x
Wychodzi mi, że ... y są od 0 do 1
x są od y2 do √y
wiem, że powinno być od (niższa wartość) do (wyższa wartość). Gdzie popełniam błąd przy y?
21 maj 22:59
b.: nigdzie, y2 <= √y
21 maj 23:00
Marcin: ahh, no tak działa to chociażby dla 14
21 maj 23:05
Mila:

y=x
2
y
2=x
y=(y
2)
2
y=y
4
y−y
4=0
y(1−y
3)=0
y=0 lub y=1
x=0 lub x=1
y
2=x⇔y=
√x dla y≥0
| | 2 | | 1 | | 1 | |
P=0∫1(√x−x2) dx=[ |
| x32− |
| x3]01= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
21 maj 23:10
Marcin: Mila, dziękuję bardzo za tak obszerne wyliczenia
21 maj 23:15
b.: tyle, że w zadaniu nie było mowy o polu obszaru...
21 maj 23:16
Marcin: zadanie to oblicz całkę po obszarze ograniczonym ... wyliczone już na górze

i mam podaną funkcję (x
2 + y
2), właśnie się z nią męczę po raz kolejny ...
21 maj 23:18
Mila:
Przepraszam, źle zrozumiałam, dziękuję b za sprostowanie.
21 maj 23:22
Marcin: wychodzi mi 0,1714285714 nie mam niestety odpowiedzi
21 maj 23:23
Mila:
Teraz doczytałam, że chodzi o całkę podwójną.
21 maj 23:24
Marcin: Mógłbym Was prosić o sprawdzenie mojego wyniku?
21 maj 23:25
Marcin: Już sprawdziłem przy pomocy kalkulatora online, dziękuję serdecznie za pomoc

spokojnego wieczoru
21 maj 23:31
21 maj 23:34