Rachunek różniczkowy
Nilred: Dobry wieczór, proszę o pomoc z zadaniem
| | 2 | |
treść: Ile ekstremów lokalnych ma funkcja f(x)= |
| |
| | (|x|−3)2+1 | |
21 maj 21:36
J:
| | 2 | |
po prostu zbadaj ekstrema lokalne funkcji: f(x) = |
| |
| | (x−3)2 + 1 | |
21 maj 21:45
J:
bez pochodnych ... znajdź max i min mianownika
21 maj 21:47
PW: W mianowniku jest moduł, a więc trzeba badać dwie funkcje:
| | 2 | |
f1(x) = |
| , x∊ (−∞, 0) |
| | (−x−3)2 + 1 | |
| | 2 | |
f2(x) = |
| , x∊ [0,∞) |
| | (x−3)2 + 1 | |
22 maj 00:35