Policz całkę nieoznaczoną
Maverick: Hej mam problem z policzeniem następującej całki :
∫x
2*
√16−x2 dłubałem coś Eulerem ale nic mi nie wyszło
21 maj 21:07
Mariusz: Nie lepiej przez części ?
Dwa razy
21 maj 21:10
Mariusz: Całkujesz wielomian , różniczkujesz pierwiastek
21 maj 21:11
Mila:
| x2*(16−x2) | | 16x2−x4 | |
=∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| √16−x2 | | √16−x2 | |
i teraz metoda wsp. nieoznaczonych , ale to też dużo rachunków.
21 maj 21:43
Maverick: @Mariusz nie widzę by to coś pomogło, komplikuje się tylko bardziej, wielomian mamy wtedy do 3
razy paskudztwo z pierwiastka

Chyba że się upraszcza coś a ja się mylę

Dzięki piękne Milu za pomoc, chyba tak się z tym będę musiał pobawić
21 maj 21:55
Mila:
Będą kłopoty, to pisz.
21 maj 21:59
b.: Można też podstawić x=4sin t.
21 maj 22:56
Mariusz: | x3 | | 1 | | −x4+16x2−16x2 | |
∫x2√16−x2dx= |
| √16−x2− |
| ∫ |
| dx |
| 3 | | 3 | | √16−x2 | |
| x3 | | 1 | | 16 | | x2 | |
∫x2√16−x2dx= |
| √16−x2− |
| ∫x2√16−x2dx+ |
| ∫ |
| dx |
| 3 | | 3 | | 3 | | √16−x2 | |
4 | | x3 | | 16 | | x2 | |
| ∫x2√16−x2dx= |
| √16−x2+ |
| ∫ |
| dx |
3 | | 3 | | 3 | | √16−x2 | |
| x3 | | x2 | |
∫x2√16−x2dx= |
| √16−x2+4∫ |
| dx |
| 4 | | √16−x2 | |
| (−4x)(−x) | |
∫ |
| =−4x√16−x2+4∫√16−x2dx |
| √16−x2dx | |
| (−4x)(−x) | | 64−4x2 | |
∫ |
| =−4x√16−x2+∫ |
| dx |
| √16−x2dx | | √16−x2 | |
| (−4x)(−x) | | dx | |
2∫ |
| =−4x√16−x2+64∫ |
| dx |
| √16−x2dx | | √16−x2 | |
| (−4x)(−x) | | dx | |
2∫ |
| =−4x√16−x2+64∫ |
| |
| √16−x2dx | | | |
| (−4x)(−x) | | | |
2∫ |
| =−4x√16−x2+64∫ |
| |
| √16−x2dx | | | |
| (−4x)(−x) | | x | |
∫ |
| =−2x√16−x2+32arcsin( |
| ) |
| √16−x2dx | | 4 | |
| x3 | | x | |
∫x2√16−x2dx= |
| √16−x2−2x√16−x2+32arcsin( |
| )+C |
| 4 | | 4 | |
| 1 | | x | |
∫x2√16−x2dx= |
| (x3−8x)√16−x2+32arcsin( |
| )+C |
| 4 | | 4 | |
22 maj 09:03
Maverick: Dzięki za pomoc, faktycznie podstawienie za sinus najszybciej wychodzi

Dzięki Mariusz za
rozpisanie, błąd w rachunkach miałem i żle mi wychodziło Twoją metodą.
22 maj 21:21