indukcja
olekturbo: Nie ogarniam indukcji ...

wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k2
+1) jest podzielna przez 5.
pomoglby mi ktos ?
21 maj 21:04
Benny: Sprawdź dla k=5n, k=5n+1, k=5n+2, k=5n+3, k=5n+4
21 maj 21:06
J:
1) sprawdasz dla: k =1 , k =2
2) dowodzisz ,że z faktu prawdziwości T(k) ⇔ T(k+1). czyli z podzielności przez 5 dla k ,
wynika podzielność dla : k+ 1
21 maj 21:09
olekturbo: A jeżeli mam:
uzasadnij, że jezeli a jest liczbą rzeczywistą różną od zera i a+1/a jest liczbą całkowitą to
a
2+1/a
2 też jest liczbą calkowitą to mogę tak zrobić:
| | 1 | | 1 | |
a2+ |
| = (a2+ |
| )2 − 2 = b2−2 |
| | a2 | | a | |
b jest liczbą całkowitą, więc jej kwadrat również c.n.d?
21 maj 21:18
5-latek: Jest taka ksiazka w bibliotekach pedagogicznych (poszukaj
E. Niczyporowcz . N. Borowikowa Indukcja zupelna w zadaniach
22 maj 11:34