sss
gabu: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie:
a) S= (−5,2), stycznego do prostej 2x−y+5=0
b) S= (4, −2), stycznego do jednej z osi układu wspólrzednych
21 maj 20:10
===:
a)
(x+5)2+(y−2)2=r2 i zauważ, że r jest jednocześnie odległością punktu S od danej prostej
21 maj 20:27
J:
a) (x+5)2 + (y−2)2 = r2 , gdzie r promień, to odległość środka od prostej
b) pomyśl... r już widać
21 maj 20:27
===:
21 maj 20:30
Janek191:

a) S = ( − 5, 2)
2 x − y + 5 = 0
więc
| | I 2*(−5) − 1*2 + 5 I | | 7 | |
r = |
| = |
| |
| | √22 + (−1)2 | | √5 | |
więc
Równanie okręgu:
| | 49 | |
( x + 5)2 + ( y − 2)2 = |
| |
| | 5 | |
==========================
21 maj 20:32