Dana jest prosta k: y = –x + 6, która przecina oś OY w punkcie A...
basia: Pomoże; ktoś?
Dana jest prosta k: y = –x + 6, która przecina oś OY w punkcie A. Przez punkt
P(2, 4) poprowadzono prostą l, która przecięła oś OY powyżej punktu A. Suma pól dwóch
trójkątów powstałych między prostymi k, l oraz osiami układu współrzędnych jest równa
6. Napisz równanie prostej l.
21 maj 19:24
Janek191:

B = ( 0, y
1)
C = (x
2, 0)
0,5*( 6 − x
2)*4 + 0,5*( y
1 − 6)*2 = 6
12 − 2x
2 + y
1 − 6 = 6
2 x
2 = y
1
B = ( 0,8) C = ( 4, 0)
Pr BC
y = a x + b
więc
8 = 0*a + b ⇒ b = 8
0 = 4a + b = 4a + 8 ⇒ a = − 2
zatem
y = − 2 x + 8
=========
21 maj 20:00
prosta:
skąd wiemy, że x2=4 ?
zgadujemy?
21 maj 20:11
Andrzej: 210γδππ≥←→⇒←→≥≥≥≥≥≤≤≤≤∞∞ΩΩΩ
21 maj 20:15
Janek191:
2 x2 = y1
21 maj 20:23
prosta:
prosta l ma równanie : y=ax+y1 i leży na niej punkt (x2,0)
stąd: ax2+y1=0 i y1=2x2
mamy więc ax2+2x2=0
x2(a+2)=0 i x2>0
a=−2
na prostej l leży punkt P(2,4)
y=−2x+y1 ⇒ −2*2+y1=4
y1=8
i mamy równanie prostej: y=−2x+8
21 maj 20:45
basia: dziękuje!
21 maj 22:23