ciagi
wandzia: w konkursie przyznano 3 nagrody pienieżne na kwote 27100 zł
pierwsza nagroda = 10000 zł
oblicz wys pozostalych nagrod wiedząc ze tworza one ciag geometryczny
21 maj 19:01
J:
10000 + x + y = 27100
x2 = 10000*y
21 maj 19:06
wandzia: i co dalej?
21 maj 19:08
J:
układ równań o dwóch niewiadomych: x i y
21 maj 19:09
Janek191:
y = 17 100 − x
x
2 = 10 000*( 17 100 − x)
x
2 + 10 000 x − 171 000 000
Δ = 100 000 000 − 4*(− 171 000 000) = 100 000 000 + 684 000 000 = 784 000 000
√Δ = 28 000
| | − 10 000 + 28 000 | |
x = |
| = 9 000 |
| | 2 | |
===========================
więc
y = 17 100 − 9 000 = 8 100
====================
21 maj 20:07
Eta:
Omg

taką wielką "kasę" jak ta delta chciałabym mieć

x
2+10 000 x−171 000 000=0 /* 0,0001
0,0001x
2+x−17100=0
Δ= 7,84 ,
√Δ=2,8
21 maj 20:21
Janek191:
I gdzie jest ta Wandzia ?
21 maj 20:39
Eta:
Poszła szukać Niemca
21 maj 20:59