Trygonometria
Arek: Trzy boki czworokąta ABCD mają długości AD=2, CD=4, BC=3. Kąt przy wierzchołku D ma 120 stopni,
a kąt przy wierzchołku B ma 60 stopni. Jaką długość ma czwarty bok tego czworokąta? Policzyłem
długość jednej przekątnej i wyszło 2√7 i co dalej?
21 maj 18:32
J:
drugi raz równanie cosinusów
21 maj 18:36
Mila:

d
2=2
2+4
2−2*2*4*cos(120)
d
2=4+16−16*(−cos(60))
d
2=20+8
d
2=28
WΔABC:
d
2=a
2+3
2−2*a*3*cos60
28=a
2+9−3a
a
2−3a−19=0, a>0
Δ=9+4*19=85
| | 3−√85 | | 3+√85 | |
a1= |
| <0 lub a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 maj 19:03
Arek: dziekujee
21 maj 19:04
Mila:
21 maj 19:04