Współczynniki wielomianu
Piotrek: Oblicz wspólczynniki p i q wielomianu
w(x)=x3+(p−q)x2−4x+q2 , jeśli:
w(−1)=4 i w(0)=3
21 maj 18:08
J:
podstaw x = − 1 , potem: x = 0
21 maj 18:09
Metis: Ułóż układ równań z 2 niewiadomymi− p i g.
21 maj 18:10
Piotrek: ale pod p czy pod q?
21 maj 18:10
Piotrek: mógłby mi ktoś pokazać jak to zrobic tylko na innym przykładzie?
21 maj 18:12
J:
nie rozumiesz co to znaczy podstaw za x liczbę: − 1 ?
| | q | |
4 = (−1)3 + (p−q)*(−1)2 − 4*(−1) + |
| |
| | 2 | |
21 maj 18:16
Piotrek: Po to chyba jest ta strona...?
21 maj 18:20
J:
nie kolego .. nie po to, aby leniom podsuwać pod nos "gotowce"
21 maj 18:24
Piotrek: nie prosiłem o gotowca tylko o jakiś wzór na innym przykładzie...
21 maj 18:25
J:
napisałem Ci wyraźnie, co masz robić..
| | q | |
najpierw za x podstawiamy 0 ...rozwiąż równanie: 3 = 0 +(p−q)*0 − 4*0 + |
| |
| | 2 | |
21 maj 18:27
Metis: Przykład.
f(x)=ax+b
f(3)=2
f(1)=4
Oblicz a i b .
3a+b=2
a+b=4
.....
21 maj 18:27