geometr.
Akytametam: W pewnym ciagu geom. a1=4 2a5=3a4 oblicz sume 5 poczatkowych wyrazow takiego ciagu.
q wychodzi mi 2 i 1/4 a suma jakies kosmiczne ulamki...
21 maj 17:53
J:
to policz jeszcze raz q
21 maj 17:57
Mila:
a
1=4
2a
5=3a
4
a
4=a
1*q
3=4*q
3
a
5=a
1*q
4=4*q
4
2*4*q
4=3*4*q
3
2q
4=3q
3 /:q
3
2q=3
a
1=4
Dodaj te liczby
21 maj 20:51
J:
dobrze ,że jest
Mila , bo pewnie byś się nie doliczył tego q
21 maj 20:52
21 maj 20:58
J:
dokładnie..

wystarczy jedna linika ..
21 maj 20:59
Eta:
21 maj 20:59
J:
a jak tego nie widzi, to: 2a4*q = 3a4
21 maj 21:02