Wielomiany
Damiano: 1. Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia: a) W(x) = −x4 + 5x3 −6x2 b)
W(x) = −x4 + x3 + 6x2
2. Skróć ułamek; podaj koniecznie założenia: a) x2−9/4x +12 b) x2−25/3x+15
3.Rozwiąż równania: a) 3x(2x−1)(x3+8)=0 b) x2−16/x+4 =x−4 c) −x(2x−5)(x3+64)=0 d)
x2−9/x+3=x−3
/ = ułamek
21 maj 17:01
irena_1: 1.
a)
−x4+5x3−6x2=−x2(x2−5x+6)=−x2(x−2)(x−3)
b)
−x4+x3+6x2=−x2(x2−x−6)=−x2(x−3)(x+2)
21 maj 17:25
irena_1: 2.
a)
| x2−9 | | (x−3)(x+3) | | x−3 | |
| = |
| = |
| |
| 4x+12 | | 4(x+3) | | 4 | |
x≠−3
b)
| x2−25 | | (x−5)(x+5) | | x−5 | |
| = |
| = |
| |
| 3x+15 | | 3(x+5) | | 3 | |
x≠−5
21 maj 17:42
irena_1: 3.
a)
3x(2x−1)(x
3+8)=0
3x=0 lub 2x−1=0 lub x
3+8=0
21 maj 17:43
irena_1:
b)
x≠−4
x
2−16=x
2−16
x∊R\{−4}
21 maj 17:44
irena_1:
c)
−x(2x−5)(x
3+64)=0
21 maj 17:45
irena_1:
d)
x≠−3
x
2−9=x
2−9
x∊R\{−3}
21 maj 17:46
Damiano: wielkie dzięki irena
21 maj 17:53