Mam problem z takimi dwoma zadaniami.
gustaff: 1.Sumą rozwiązania równania x2+5x+4=0 jest?
2.Miejscami zerowymi wielomianu P(x)=ax3+bx2−x−3 są liczby 1 i −1 wyznacz współczynniki a i
b.
21 maj 16:10
Benny: 1.
x
2+5x+4=0
Zapewne na lekcji miałeś wzory viete'a. Sumę pierwiastków wielomianu drugiego stopnia obliczamy
| | −b | |
ze wzoru x1+x2= |
| , więc nasza szukana suma wynosi −5. |
| | a | |
2.
P(1)=0 oraz P(−1)=0
P(1)=a+b−4
P(−1)=−a+b−2
a+b=4
b−a=2
dodajemy i dostajemy
2b=6
b=3
a=1
21 maj 16:34