matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ktoś może mi to wytłumaczyć?
august:
Oblicz pierwiastki wielomianu H(x)=7x
3
+2x
2
−21x−6
21 maj 14:41
Benny:
H(x)=7x
3
+2x
2
−21x−6 H(x)=x
2
(7x+2)−3(7x+2) H(x)=(x
2
−3)(7x+2)
2
H(x)=7(x−
√
3
)(x+
√
3
)(x+
)
7
2
x=
√
3
, x=−
√
3
x=−
7
21 maj 14:43