wyznacz zbiór wartości funkcji
p: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) f(x)= |3sinx|−1
b) f(x)= |sinx−1/2|
c) f(x)= |tg2x − 1|
d) f(x)= 2|cosx|−3
21 maj 14:09
J:
a)
− 1 ≤ sinx ≤ 1
−3 ≤ 3sinx ≤ 3
−4 ≤ 3sinx − 1 ≤ 2
0 ≤ I3sinx−1I ≤ 4
pozostałe analogicznie
21 maj 14:14
p: Odpowiedzi z książki:
a) <−1,2>
b) <0,3/2>
c) <0,+∞)
d)<−3,−1>
21 maj 14:25
J:
racja ... ja omyłkowo wziąłem całą wartośc bezwzględną...
− 1 ≤ sinx ≤ 1
− 3 ≤ 3sinx ≤ 3
0 ≤ I3sinxI ≤ 3
− 1 ≤ I3sinxI − 1 ≤ 2
21 maj 14:30
J:
d) − 1 ≤ cosx ≤ 1
0 ≤ IcosxI ≤ 1
0 ≤ 2IcosxI ≤ 2
− 3 ≤ 3IcosxI − 3 ≤ − 1
21 maj 14:32
J:
c) − ∞ < tg x < + ∞
− ∞ < tg2 x < + ∞
− ∞ < tg2 x − 1 < + ∞
0 ≤ Itg2 x − 1I < + ∞
21 maj 14:36
J: c) ... źle
21 maj 14:38
J:
c) − ∞ < tgx < +∞
0 ≤ tg2x < +∞
− 1 ≤ tg2x − 1 < +∞
0 ≤ Itg2x − 1I < +∞
21 maj 14:40
p: dziękuje
21 maj 14:52
kyrtap: J jeszcze są ludzie którzy podziękują
21 maj 16:22