oblicz rownanie
mmroki: Oblicz równanie 1+5+9+13+...+X=190
21 maj 11:22
J:
równania się rozwiązuje , nie oblicza
21 maj 11:24
mmroki: No to rozwiaz
21 maj 11:25
J:
nie umiem
21 maj 11:27
kyrtap:
21 maj 11:32
kyrtap: a co to za rozkazy?
21 maj 11:32
J:
nie wiesz
kyrtap ,że to nasz psi obowiązek..
21 maj 11:33
kyrtap: no tak zawsze musimy rozwiązywać żeby ten ktoś dostał dobrą ocenę bez własnego wkłady pracy
21 maj 11:34
Janek191:
Podpowiedź − lewa strona to suma ciągu arytmetycznego:
a
1 = 1 r = 4
a
n = a
1 + ( n−1) *r = 1 + 4*(n −1) = 1 + 4 n − 4 = 4 n − 3
więc
x = 4n − 3
========
oraz
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 190
Oblicz n oraz x
21 maj 11:46
21 maj 11:49
Hugo: Suma ciągu arytmetycznego
21 maj 12:31
Hugo: w sumie to nigdzie nie pisze 8) że r = cost
21 maj 12:31
Hugo: 
parafrazując cytat sushiego
"nie jestem jakimś frajerem który rozwiązę ci zadanie a ty łaskawie sobie przepiszesz"
21 maj 12:32
Hugo: Hugo też was zawsze wykorzystywał ale starał się być miłym
21 maj 12:33