21 maj 10:31
J:
1) założenie: x ≠ 0 .... i dalej: ⇔ x2 + 2x = 0 ⇔ x(x + 2) = 0 ⇔ ... ?
21 maj 10:35
MONIKA: proszę o pomoc w rozwiązaniu
21 maj 10:42
MONIKA: pierwszego przykładu , drugi postaram się zrobić sama
21 maj 10:43
J:
a co tu jest do rozwiązywania... kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy 0 ?
21 maj 10:44
MONIKA: no właśnie nie pamiętam tego , jak powinno wyglądać to równanie w sytułacji gdzie jest równe
zero
21 maj 10:47
J:
a*b = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0
21 maj 10:52
MONIKA: bardzo proszę i z góry dziękuje za napisanie jak powinno wyglądać rozwiązanie tego przykładu
21 maj 10:52
MONIKA: czyli odpowiedz na ten przykład powinna wygladać tak :
x
2+2x=0
x(x+2)=0
a i b= 0
a=0 i b=0

a co mamy na myśli pisząc to a i b ?
21 maj 10:58
MONIKA: ?
21 maj 11:04
J:
a = x b = x + 2 , czyli: [ x = 0 lub x + 2 = 0 ] ⇔ [x = 0 lub x = −2] ( rozwiązanie)
21 maj 11:05
MONIKA: dziękuje
21 maj 11:06
Hugo: (J) ' = DJ ♪
21 maj 12:23