matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pilnie
Anetkaaaa:
Oblicz. Sumę wyrazów skończonego ciągu geometrycznegoo 1/2, 1/ pierwiastek 2,..., 8.
21 maj 09:58
J:
1
a
1
=
, q =
√
2
, a
9
= 8
2
1
1−(
√
2
)
9
1
(1−16
√
2
)(1−
√
2
)
15(1−
√
2
)
S
9
=
*
=
*
=
2
1 −
√
2
2
−1
2
21 maj 10:14