Pilnee
Anetkaaaa: Dla. Jakich wartości parametru m równanie tgx = 5m2 − 7m + 11 ma rozwiązanie.?
21 maj 08:48
J:
To jest dokładna treść zadania ?
21 maj 09:13
Anetkaaaa: Dokładnie. Tak
21 maj 09:53
J:
w takim razie : m ∊ R ( czyli: m dowolne )
21 maj 09:58
Anetkaaaa: To jest. Cała. Odpowiedź..? Czy nie oblicza się tego z tym. Tgx. Na wykresie?
21 maj 10:00
J:
funkcja tgx przyjmuje wartości: (−∞,+∞) , zatem każda parabola
musi się przeciąć z wykresem y = tgx
21 maj 10:09
Anetkaaaa: Dziękuję!
21 maj 10:13
ax:
chyba troszkę to nie tak kolego J
Powiedz co byłoby gdyby dla jakiegoś m Twoja parabola przyjmowała wartość π/2
(ta akurat nie przyjmuje ... ale tłumaczenie do bani)
21 maj 10:55
J:
| | π | |
chyba troszkę mylisz pojęcia kolego ax ... dla np. x = |
| funkcja tg nie istnieje |
| | 2 | |
| | π | |
ale nie o to pytają ..czy wg Ciebie funkcja tg nie może przyjąć wartości |
| ≈ 1,57 ? |
| | 2 | |
21 maj 11:00