Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x-y=2, bok BC
nanan: Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x−y=2, bok BC w prostej
y+2x=1, a bok AC w prostej y−3x−6=0. Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka
B. Wyjaśnij ktoś jak zrobić?
20 maj 22:36
Matematyk: Punkt B otrzymasz z przecięcia się prostych BC i AB następnie wyznacz prostą prostopadłą do AC
przechodzącą przez punkt B i sprawdź w którym miejscu przetnie ona prostą AC (dajmy na to ze
zrobi to w punkcie D) następnie oblicz odległość punktu D od punktu B
20 maj 22:47
Eta:
długość wysokości h , to odległość punktu B od prostej AC
20 maj 22:49
5-latek:

czarna to y=x−2
czerwona to y=−2x+1
zielona to y=3x+6
Dopóki nie zrobisz sobie rysunku to zapomnij o rozwiązaniu tego zadania
20 maj 22:59
nanan: Obliczyłem i odpowiedź się zgadza. Dziękuje bardzo za pomoc
20 maj 23:01