rozloz na czynniki
elosiema2: siemanko potrzebuje pomocy z tym :
jak to rozbic?
24x3−4x
27x3+64
20 maj 22:35
Matematyk: 1) Wyciągnięcie 4x przed nawias
2) a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
20 maj 22:51
tomo: czyli 1 : 4x(6x2−x) = 4x(3x−1)(3x+1) ?
2:27x3+64=(3x)3 + 25 = (3x+2)(3x2−6x+4) ?
potem wymnażam nawiasy i dodaje do siebie wyrazy podobne i koniec zadania?
20 maj 22:57
Metis: 1 i 2 źle.
20 maj 22:59
tomo: to moglbys mi wskazac bledy a nie pisac tylko zle ?
20 maj 23:01
Metis:
1) Wyciągasz 4x więc otrzymujesz: 4x(6x2−1)
2) 27x3+64= (3x)3+43=... − i wzór z 22:51
20 maj 23:03
tomo: czyli tylko tu był błąd bo źle wpisałem zamiast 1,x ?
w drugim mi sie zla potega napisala,26 moglo by byc tez no nie ?
20 maj 23:07
tomo: czyli tylko tu był błąd bo źle wpisałem zamiast 1,x ?
w drugim mi sie zla potega napisala,26 moglo by byc tez no nie ?
20 maj 23:08
Metis: 1) Tak. 4x*1=4x , a 4x*x=4x2 − a to różne wyrażania.
2) Wzór jest jednoznaczny: a3+b3...
20 maj 23:10
tomo: no fakt
czyli byloby : (3x+4)(3x2−12x+42) ?
i dalej wymnozyc kazdy przez kazdy i dodac wyrazy ?
20 maj 23:13
Metis: Myśl. Jeśli wymnożysz i dodasz to otrzymasz to co na początku...
Otrzymujesz (3x+4)(9x2−12x+16) − ostateczna forma , trójmian 9x2−12x+16 nie ma pierwiastków.
20 maj 23:18
tomo: jestem strasznie kiepski z majcy i ciezko mi przychodzi nauka niestety..
czyli to 9x2 wyszlo po prostu z tego ze (3x)2=9x2?
20 maj 23:27
Metis: Tak.
20 maj 23:30
tomo: dobra,dzieki wielkie za pomoc,juz rozumiem
20 maj 23:31
tomo: dobra,dzieki wielkie za pomoc,juz rozumiem
20 maj 23:32