Całkowanie potróine.
Całeczka potrójna: Witam.
Do policzenia całeczka potrójna po obszarze V ∫∫∫ z*√x2+y2, gdzie V jest obszarem
ograniczonym
płaszczyznami : z=0, z=3, x2+y2=1, x2+y2=16.
Po narysowaniu chodzi (chyba) tutaj o pierścień walcowy.
Zrobiłem podstawienie
x=r*cosa
y=r*sina
∫∫∫z*r2 drdadz
r−Jakobian
Nie wiem czy źle przedziały dałem czy co, bo cały czas mi źle wychodzi..
1<=r<=4
0<=a<=2*pi
0<=z<=3
20 maj 22:21
Całeczka potrójna: UP
20 maj 22:30
Draghan: Jeszcze sobie nie przerobiłem współrzędnych biegunowych, ale zdaje mi się, że promień zawsze
zmienia się od 0 (chyba że masz jakieś przesunięcie).
20 maj 22:31
J:
granice całkowania wyglądają dobrze ... może masz bład rachunkowy ?
20 maj 22:32
Całeczka potrójna: W podstawie to jest właśnie pierścień, ograniczony okręgami S(0,0) o promieniach kolejno 4 i 1,
i tutaj mam niepewność czy mam obliczyć całkę z przedziału promienia −4 do 4 i później odjąć od
tego całkę
z przedziału r −1 do 1 czy tak jak wyżej napisałem? Bo próbowałem tak i tak, całkowicie inne
wyniki.
Żaden nie zblizony do poprawnego
20 maj 22:35
Draghan: Okej, to się wtedy nie przejmuj tym, co napisałem.

To była tylko taka sugestia.
20 maj 22:36