Równanie różniczkowe
Budowlaniec: Mam dane takie równanie:
y'=(y/x)2−(y/x)
Wiem, że można można wyliczyć to metodą Bernoulliego, czy jednak da się też to zrobić
podstawieniem za z=y/x?
z=y/x
y=zx
y'=z'x+z
z'x+z=z2−z
(zx)'=∫(z2−z)
zx=z3/3 − z2/2+C
I co teraz? Da się wybrnąć jakoś z tej postaci, czy takie rozwiązanie jest zupełnie
niepoprawne?
20 maj 22:01
J:
To jest równanie jednorodne ...
doprowadzasz do równania o zmiennych rozdzielonych:
| dz | | dx | |
| = |
| .... i teraz całkujesz |
| z2−z | | x | |
20 maj 22:11
J:
ściślej mówiąc ... już sam doprowadziłeś ...( czwarta linijka )
20 maj 22:14
J:
lewa całka .. rozkład na ułamki proste , prawa elementarna
20 maj 22:19
ICSP: bądź wzór
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| ln | |
| | + C |
| | x2 + bx | | b | | x + b | |
20 maj 22:23
Budowlaniec: Możesz podpowiedzieć jaką metodą policzyć całkę z dz/(z
2−z)?
z wolframa całka ta jest równa log(1−z)−logz, czyli:
log(1−z)−logz=lnx
log [(1−z)/z]=logx
x=(1−z)/z
x=(1−y/x)*x/y=x/y−1
x+1=x/y
(x+1)/x=1/y
y=x/(x+1)
Chodzi o takie coś?

Czyli ta postać: zx=z
3/3 − z
2/2+C jest niepoprawna? Na ćwiczeniach "zgadywaliśmy" czego
pochodną jest jedna strona (tutaj (zx)') i liczyliśmy całkę z drugiej, nie wiem czemu zaciąłem
się w tym miejscu.
20 maj 22:28
Budowlaniec: Ok, dopiero po wysłaniu wiadomości zobaczyłem Wasze odpowiedzi

Dzięki.
Czy możecie jeszcze podpowiedzieć odnośnie tej linijki: zx=z3/3 − z2/2+C Czy jest ona poprawna
i czy da się z nią zrobić coś dalej, czy to ślepy zaułek?
20 maj 22:29
Budowlaniec: Up
Niestety dalej nad tym kminie
20 maj 22:52
ICSP: z'x+z=z2−z − do tego momentu jest dobrze.
20 maj 23:04
Budowlaniec: A czy rozwiązanie przedstawione 4 posty wyżej jest poprawne?
Dlaczego w tym wypadku nie można zwinąć z'x+z do (zx)' i scałkować stronami?
20 maj 23:15