matematykaszkolna.pl
Równanie różniczkowe Budowlaniec: Mam dane takie równanie: y'=(y/x)2−(y/x) Wiem, że można można wyliczyć to metodą Bernoulliego, czy jednak da się też to zrobić podstawieniem za z=y/x? z=y/x y=zx y'=z'x+z z'x+z=z2−z (zx)'=∫(z2−z) zx=z3/3 − z2/2+C I co teraz? Da się wybrnąć jakoś z tej postaci, czy takie rozwiązanie jest zupełnie niepoprawne?
20 maj 22:01
J: To jest równanie jednorodne ... doprowadzasz do równania o zmiennych rozdzielonych:
dz 

*x = z2 − z
dx 
dz dx 

=

.... i teraz całkujesz
z2−z x 
20 maj 22:11
J: ściślej mówiąc ... już sam doprowadziłeś ...( czwarta linijka )
20 maj 22:14
J: lewa całka .. rozkład na ułamki proste , prawa elementarna
20 maj 22:19
ICSP: bądź wzór
 1 1 x 

dx =

ln |

| + C
 x2 + bx b x + b 
20 maj 22:23
Budowlaniec: Możesz podpowiedzieć jaką metodą policzyć całkę z dz/(z2−z)? z wolframa całka ta jest równa log(1−z)−logz, czyli: log(1−z)−logz=lnx log [(1−z)/z]=logx x=(1−z)/z x=(1−y/x)*x/y=x/y−1 x+1=x/y (x+1)/x=1/y y=x/(x+1) Chodzi o takie coś? emotka Czyli ta postać: zx=z3/3 − z2/2+C jest niepoprawna? Na ćwiczeniach "zgadywaliśmy" czego pochodną jest jedna strona (tutaj (zx)') i liczyliśmy całkę z drugiej, nie wiem czemu zaciąłem się w tym miejscu.
20 maj 22:28
Budowlaniec: Ok, dopiero po wysłaniu wiadomości zobaczyłem Wasze odpowiedzi emotka Dzięki. Czy możecie jeszcze podpowiedzieć odnośnie tej linijki: zx=z3/3 − z2/2+C Czy jest ona poprawna i czy da się z nią zrobić coś dalej, czy to ślepy zaułek?
20 maj 22:29
Budowlaniec: Up Niestety dalej nad tym kminieemotka
20 maj 22:52
ICSP: z'x+z=z2−z − do tego momentu jest dobrze.
20 maj 23:04
Budowlaniec: A czy rozwiązanie przedstawione 4 posty wyżej jest poprawne? Dlaczego w tym wypadku nie można zwinąć z'x+z do (zx)' i scałkować stronami?
20 maj 23:15