Pochodne f. uwikłanej
Totemic: Czy twierdzenie Schwarza musi być spełnione dla funkcji uwikłanej?
Policzyłem pochodne cząstkowe 1. i 2. stopnia funkcji (1/2)ln(x2+y2)−arctg(y/x)=0 w punkcie
(1,0)
Fx=(x+y)/(x2+y2) oraz Fy=(y−x)/(x2+y2)
Fxy=(x2+y2−2xy−2y3)/(x4+2x2y2+y4) oraz Fyx=(−x2−y2−2xy+2x3)/(x4+2x2y2+y4)
więc nie są sobie równe, chyba, że postawi się współrzędne punktu (1,0), wtedy obie wynoszą 1.
I tu zacząłem się zastanawiać nad tym, czy może funkcja uwikłana nie podlega twierdzeniu,
a może wystarczy że jest spełnione po podstawieniu wsp. punktu. Oczywiście zakładając, że
nie pomyliłem się przy liczeniu, będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś odnajdzie błąd.
20 maj 21:22