oblicz obwód, pole, promień - rozszerzenie
yvdhg: 1. Trapez ABCD o kątach ostrych 30* i 60* jest opisany na okręgu o promieniu pierwiastek z 3.
Oblicz pole i obwód tego trapezu.
2. Długość jednego z boków trójkąta jest równa 6cm, a cosinus kąta leżącego przy tym boku
wynosi 1/3. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt, jeżeli promień okręgu na nim
opisanego jest równy 9cm.
Bardzo bym prosił o bardzo przejrzyste rozpisanie wszystkiego (po kolei) oraz o rysunki. Zależy
mi na tym, żeby to zrozumieć, a nie tylko przepisać
20 maj 20:58
Mila:

r=
√3
h=2
√3
a+b=c+d
h=2
√3
W ΔAED:
d=4
W ΔCFB:
c=4
√3
Obw=2*(4+4
√3)
P=p*r, p− połowa obwodu
P=(4+4
√3)*
√3
P=4
√3+12
==============
21 maj 19:20
yvdhg: o super, dziękuję bardzo!

mam tylko jeszcze pytanie, bo pierwszy raz się z tym spotykam:
dlaczego obwód liczmy 2*(d+c), a pole − połowę obwodu x promień?
są na to jakieś wzory, czy skąd to się bierze?
22 maj 00:27
yvdhg: ah oki, zapomniałem o bokach, gdy można wpisać okrąg. Już rozumiem, dziękuje bardzo

gdyby
ktoś potrafił drugie zadanie, byłoby bardzo miło!
22 maj 00:40
Eta:

R=9
| | 1 | | 1 | | 2√2 | |
cosα= |
| ⇒ sinα= √1− |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
z tw. sinusów: a=2R*sinα ⇒a=12
√2
jeżeli cosα= sinβ to trójkąt ABC jest prostokątny : γ= 90
o i c= 2R=18
| | a+b−c | |
r= |
| = ........ dokończ |
| | 2 | |
22 maj 01:12
YushokU:

R=9
∡ASC=180−2∡ABC
| | 1 | | −8 | |
cos∡ASC=−cos(−2∡ABC)=cos2∡ABC=2cos2∡ABC−1= |
| −1= |
| |
| | 9 | | 9 | |
Z tw. cosinusów.
AC
2=2R
2(1−cos∡ASC)
AC
2=AB
2+BC
2−2AB*BC*cos∡ABC
To do przyrównania, a potem mając już długości wszystkich boków.
Do wyliczenia, ja muszę już niestety lecieć.
Dobranoc!
22 maj 01:25
Eta:
22 maj 01:55
Eta:
Trójkąt jest prostokątny
sprawdzamy: a=12√2, b= 6 , c=2R=18
a2+b2= c2 : 288+36= 324 324=324
odp: r= 6(√2−1)
22 maj 01:58
yvdhg: Świetnie, dziękuje wam bardzo za pomoc!
22 maj 10:48