matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego
xodc:
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n
), wiedzac ze a
7
=13 i a
1
3=7
20 maj 20:32
J:
a
13
− a
7
= 6r a
7
= a
1
+ 6r a
n
= a
1
+ (n−1)*r
20 maj 20:36