Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia z urny
Rafał: Proszę o rozwiązanie następującego zadania:
W urnie jest 10 kul.
7 kul jest białych 3 kule są czarne.
Z urny losowane są kule, które nie wracają do urny.
Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia co najmniej 1 kuli czarnej w kroku 3 i kroku 5.
20 maj 20:28
PW: Polecenie oryginalne, czy przekazujesz nam własnymi słowami treść zadania?
20 maj 20:34
Rafał: Polecenie moimi słowami przekazane, nie mniej jednak, precyzyjnie opisujące, jakiego
rozwiązania szukać.
20 maj 20:41
PW: To opowiedz nam swoimi słowami, co oznacza "wyciągnięcie co najmniej 1 kuli czarnej w kroku 3 i
kroku 5".
20 maj 21:13
Rafał: oznacza to, że w kroku 3 (czyli po wyciągnięciu 3 kul) mogą być wyciągnięte: 1, 2 lub 3 kule
czarne.
20 maj 21:14
J:
pewnie w kroku 3 i 5 losujemy więcej jak jedną kulę
20 maj 21:15
J:
po wyciągnięci 3 kul (trzy razy pojednej) dochodzimy do 4 kroku
jeśli w pierwszym kroku losujemy 3 kule, to jesteśmy w drugim kroku
20 maj 21:19
PW: No i o to mi idzie. Nie rozumiesz sensu zadania. Napisz treść zadania dokładnie tak jak była
podana. Każde słowo i przecinek są ważne.
20 maj 21:20
Rafał: pierwszy krok: wyciągamy jedną kulę (może być biała lub czarna)
drugi krok: wyciągamy jedną kulę (może być biała lub czarna)
trzeci krok: wyciągamy jedną kulę (może być biała lub czarna)
itd.
jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia przynajmniej jednej kuli czarnej, w trzecim kroku.
20 maj 21:24
J:
to teraz przeczytaj , co napisałeś/aś o 20:28 ... i się zastanów
20 maj 21:25
J:
wycofuję ostatni post .... nadal piszesz ( albo przepisujesz głupoty )
20 maj 21:26
Rafał: Być może nie precyzyjnie się wyraziłem, nie mniej jednak, czy byłbyś tak uprzejmy i rozwiązał
to zadanie?
20 maj 21:28
J:
sorry.... ja go po prostu nie rozumiem
20 maj 21:31
Rafał: To po kolei:
urna
10 kul
7 białych
3 czarne
wyciąganie z urny, po jednej, kule nie wracają z powrotem
1 losowanie: biała lub czarna
2 losowanie: biała lub czarna
3 losowanie: biała lub czarna
Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia co najmniej 1 kuli czarnej po trzecim losowaniu?
Możliwe zdarzenia:
bbc
bcb
cbb
cbc
ccb
ccc
I to samo po piątym losowaniu.
Nie umiem zastosować wzorów do tego, a działanie z drzewa, to jest karkołomniak
20 maj 21:33
Mila:
Może tak.
1) Losujemy kolejno trzy kule bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli czarnej ?
2) Losujemy kolejno pięć kul bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli czarnej ?
20 maj 21:38
J:
a skąd wiadomo,że w trzecim kroku losujemy 3 kule ?
20 maj 21:38
Rafał: Mila, dziękuję ci za podpowiedź, dokładnie tak powinno być skonstruowane pytanie me, aby nie
wzbudzać kontrowersji.
20 maj 21:40
PW: I jakie "to samo po piątym losowaniu"? Nie zauważyłeś, że kule czarne mogły się już skończyć?
Grunt to jasne postawienie problemu i precyzja wypowiedzi przy próbie rozwiązania.
Co to do licha jest ccb − źle zapisany ciąg, zbiór z jednakowymi elementami, czy zlepek?
Ja już pasuję.
20 maj 21:47
Rafał: A czy mógłbyś pomóc mi jedynie w obliczeniu tego zadania dla pierwszego punktu, czyli:
1) Losujemy kolejno trzy kule bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli czarnej ?
20 maj 22:03
Martiminiano: Przepisz po prostu zadanie tak jak jest w podręczniku i ktoś Ci na pewno pomoże...
20 maj 22:07
Rafał: ale to nie jest zadanie z podręcznika, tylko wymyślone przeze mnie. Chciałbym umieć po prostu
liczyć takie rzeczy, z zastosowaniem wzorów kombinatoryki, a nie na drzewach.
20 maj 22:10
Mila:
7B,3C
10 − liczba wszystkich kul w urnie
Losujemy kolejno 3 kule bez zwracania.
A− wylosowano co najmniej jedną kulę czarną
A' − nie wylosowano ani jednej kuli czarnej ( wylosowano 3 kule białe)
|Ω|=10*9*8
|A'|=7*6*5
============
20 maj 23:38
Mila:
Zadań sam nie wymyślaj. Ucz się sformułowań z podręczników, zbiorów zadań.
20 maj 23:41
Rafał: Dziękuję ci Mila, za przesłanie rozwiązania.
Idąc tokiem Twojego wyliczenia, dla piątego kroku powinno być tak:
|Ω| = 10*9*8*7*6
|A'| = 7*6*5*4*3
| | 7*6*5*4*3 | |
P(A')= |
| |
| | 10*9*8*7*6 | |
21 maj 09:42