matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie: n2 − 4n − 15 = 6
xdd:
rozwiąż równanie: n2 − 4n − 15 = 6
20 maj 20:21
Janek191:
n
2
− 4 n − 21 = 0 Δ = 16 − 4*1*(−21) = 16 + 84 = 100
√
Δ
= 10
4 + 10
n =
= 7 , bo n − liczba naturalna
2
20 maj 20:24