caleczki
quarhodron: całki niewłaściwe pytanie + sprawdzenie
Mam takie pytanie odnośnie całek niewłaściwych i zastosowania:
| | x3 | |
1.y=√ |
| pierwiastek nad całym jest |
| | 2 | |
i przy liczeniu długości tego łuku mam zapisane w zeszycie 2* (tutaj ten wzór z całką),
dlaczego jest *2 ? krzywa się podwaja czy jak ?
2.jeszcze jedno pytanie odnośnie dł. łuku y=lnsinx
dlaczego tutaj jest minus długość łuku czyli −L ?
20 maj 20:17
J:
a na jakim przedziale liczysz długość łuku ?
20 maj 20:19
quarhodron: 1. x∊ <0, 8/9>
2.x∊<π/3, π/2>
20 maj 20:22
J:
osobiśćie nie widzę powodu, aby mnożyć przez 2 lub brać "−" przd całką
20 maj 20:28
quarhodron: Mógłby ktoś rzucić na to okiem? Jeżeli wychodzą wyniki ujemne to jest coś nie tak? Mi akurat
dodatnie wyszły.
tam w pierwszym powinno być −ln|t| → −ln|1−x|
20 maj 20:47
20 maj 20:47
quarhodron: ref
20 maj 21:08
Draghan: Jeśli wychodzą wyniki ujemne, to jest rzeczywiście coś nie tak − długość nie może być ujemna −
co wynika z samego wzoru: masz pod pierwiastkiem 1 + coś do kwadratu, co z definicji musi być
dodatnie.
Jeśli mnożyłeś pierwszą krzywą *2, to sprawdź, czy nie korzystaliście z symetrii, żeby np.
| | 8 | | 8 | |
obliczyć długość krzywej na przedziale x ∊ < |
| ; |
| >.  |
| | 9 | | 9 | |
20 maj 21:50
quarhodron: No widzę że tutaj jest jakaś symetria względem osi ox. Ale jak może być ta symetria skoro
igreki nie moga być ujemne. No nie wiem. Jutro się spytam.
20 maj 22:13
Draghan: ...względem osi y.

A wyżej miało być x ∊ <−8/9 ; 8/9>

.
"Igreki" mogą być ujemne, dlaczego nie?
20 maj 22:28
quarhodron: | | x3 | |
y=√ |
| to wyrażenie jest pod pierwiastkiem, nie ma takiego x dla którego y byłby ujemny |
| | 2 | |
? tak ?
w każdym razie, mam zadanie i wychodzi mi wynik inny niż w Krysickim, zobaczcie na to:
16x
2+8y
2=144 mam obliczyć objętość, mi wychodzi 72π a w odpowiedzi jest
http://zapodaj.net/4a9cdcd430b49.png.html
nawet ta funkcja mi się po zcałkowaniu nie pokrywa ?
20 maj 22:46
quarhodron: ref
20 maj 23:07
Ada: Tak, byłby ujemny
Pierwsza całka (bo nie widzę tego u ciebie robionego) ma wyglądać więc:
| | 1 | |
L = ∫x1x2 dx √1+f2(x) = ∫8/90 dx √1+ |
| x 3 i takie coś masz rozwiązać |
| | 2 | |
O co chodzi z objętością?
20 maj 23:08
quarhodron: Obracamy tą jakby funkcje dookoła osi ox, otrzymujemy bryłe obrotową i mam jej objętośc
policzyć.
Tą długośc krzywej obliczona została, tylko nie rozumiałem dlaczego jest ona pomnożona przez 2.
20 maj 23:16
Ada: Nie powinna być mnożona przez 2.
Objętość policz z twierdzenia Pappusa−Guldinga. Nie pamiętam numerku, tego o objętości
20 maj 23:40
20 maj 23:51
21 maj 00:04
21 maj 00:35
Ada:
x = arctg t
tg x = t
Dostajesz:
∫ dt = t = tgx
21 maj 01:36