sumy i roznice funkcji trygonometryznych
Adamxd: Mam wielki problem z zadankiem z rozszerzenia: przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
1 + sin(α) + cos(α) + tg(α)
20 maj 19:31
ICSP: 1 + cosα + tgα(1 + cosα) = (1 + cosα)(1 + tgα)
20 maj 19:39
PW: Klasyczne przedstawienie w postaci iloczynu nie powinno zawierać sumy funkcji (można to
potraktować jako początek rozwiązania).
20 maj 19:57
ICSP: hmm to dalej tak :
| | x | | x | | x | | x | | x | |
1 + cosx = sin2 |
| + cos2 |
| + cos2 |
| − sin2 |
| = 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | sinx + cosx | | 1 | | π | |
1 + tgx = |
| = |
| * √2 sin(x + |
| ) |
| | cosx | | cosx | | 4 | |
Ostatecznie :
| | x | | 1 | | π | |
(1 + cosx)(1 + tgx) = 2√2cos2 |
| * |
| * sin(x + |
| ) |
| | 2 | | cosx | | 4 | |
Może być ?
20 maj 20:04
Adamxd: ooo dziękuję! a jakiś pomysł na to? cosα+sin2α−cos3α , t samo polecenie, ciezko mi ogarnoac
20 maj 20:11
PW: No tak, ale myślałem, że Adam dokończy
20 maj 20:11
Adamxd: .
20 maj 20:53
ICSP: Skorzystaj ze wzoru na różnicę cosinusów.
20 maj 20:56
Adamxd: wiecie co, ten pierwszy przyklad jest zrobiony jakos na skroty chyba
nie rozumiem za bardzo co z czego
21 maj 16:36
pigor: ..., wyciągamy przed nawias tgx (w pamięci), z sumy sinx+tgx,
czyli np.taką robotę:wykonuje nasz mózg :
sinx+tgx = tgx (sinx:tgx+tgx:tgx) = tgx (sinx*ctgx+1) = tgx (cosx+1). ...
21 maj 16:54
pigor: ..., a jak chcesz to możesz wyłączyć cosx przed
drugi nawias np. tak :
1+sinx+cosx+tgx = (1+tgx) + (cosx+sinx) = 1(1+tgx)+cosx(1+tgx) =
= i teraz wyciągasz (1+tgx) przed nawias i =
(1+tgx)(1+cosx) . ...
21 maj 17:04