Geometria Analityczna
123: Poproszę o jakieś podpowiedzi
Dane są punkty A=(1,2) i B=(7,6) . Na osi OX znajdź taki punkt C , aby suma kwadratów długości
odcinków AC i BC była najmniejsza.
5 gru 12:20
Godzio:
współrzędne punktu C:
C(x,0)
liczymy sume kwadratów
( √(xc−1)2 + (0−2)2 )2 + ( √xc−7)2 + (0−6)2 )2 =
funkcja będzie rosnąca więc najmniejsza wartość jest w wierzchołku.
Mi wyszło 3,5
5 gru 12:40
Godzio:
współrzędne punktu C:
C(x,0)
liczymy sume kwadratów
( √((xc−1)2 + (0−2)2 )2 + ( √(xc−7)2 + (0−6)2 )2 =
funkcja będzie rosnąca więc najmniejsza wartość jest w wierzchołku.
Mi wyszło 3,5
5 gru 12:40