wartość najmniejsza funckji
M.: Mamy parabolę o wzorze y=x2 oraz punkt A (0,1). Mamy znaleźć punkt na paraboliw najmniejszej
odległości od puntu A.
zrobiłam założenie,że x≥0 ,ale dalej nie wiem jak sie za to zabrać ?
20 maj 19:20
Janek191:

A = ( 0, 1)
P = ( x, x
2)
Obliczamy odległość I AP I
→
AP = [ x , x
2 − 1]
więc
I AP I =
√ x2 + (x2 −1)2 =
√ x2 + x4 − 2 x2 + 1 =
√ x4 − x2 + 1
Ta odległość będzie najmniejsza gdy g(x) = x
4 − x
2 + 1 będzie miała minimum.
g'(x) = 4 x
3 − 2 x = 2x*( 2 x
2 − 1) = 2x*(
√2 x − 1)*(
√2x + 1) = 0 ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ x = 0 lub x = − |
| lub x = |
| |
| | √2 | | √2 | |
g''(x) = 12 x
2 − 2
| | 1 | |
g''( − |
| ) = 4 > 0 − g osiąga minimum lokalne |
| | √2 | |
| | 1 | |
g''( |
| ) = 4 > 0 − g osiąga minimum lokalne |
| | √2 | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
x = − |
| } lub x = |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | √2 | | 1 | | √2 | | 1 | |
P = (U{ − |
| , |
| ) lub P = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 maj 19:40
ZKS:
O ile się nie mylę to
20 maj 19:40
M.: dziękuję bardzo,potrzebowalam tylko rozpoczęcia,dziękuję!
20 maj 19:41
M.: Janek usunął niewymierność,to dlatego
20 maj 19:41
ZKS:
To ja pokażę inny sposób
y = x
2 oraz A = (0 ; 1)
|AP| =
√x2 + (y − 1)2 =
√y2 − y + 1
szukamy najmniejszej odległości, a zatem musimy policzyć najmniejszą wartość tego wyrażenia.
Należy policzyć wierzchołek paraboli f(y) = y
2 − y + 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
yw = |
| ⇒ x2 = |
| ⇒ x = ± |
| . |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
20 maj 19:49
ZKS:
Kurde, a ja głupi myślałem, że to co innego (jakbyś zwróciła uwagę na to, kiedy napisałem
zauważyłabyś, że to jest napisane w tym samym czasie, czyli po prostu dałem odpowiedź, a nie
poprawiałem kogoś).
20 maj 19:54
52: ZKS spokojnie
20 maj 19:56
M.: No nie zauważyłam..
20 maj 19:59
M.: Poza tym poo co mi odpowiedz,skoro nie znalabym sposobu

to jest matematyczne myslenie ,a nie
tylko odpowiedzi
20 maj 20:00
M.: Janek ,skąd bierze się ten zapis "I AP I = √ x2 + (x2 −1)2 = √ x2 + x4 − 2 x2 + 1 = √ x4 − x2 +
1" czy jest na to jakiś wzór czy jak?
20 maj 20:08
ZKS:
Przepraszam poniosło mnie. Jest to najzwyczajniejszy wzór na długość odcinka.
20 maj 20:21
Janek191:
20 maj 20:26
magda: dziękuję
20 maj 20:52