Ekstrema funckji dwóch zmiennych
Ola: mały problem z układem przy badaniu ekstrema
f(x, y) = 3x3 + 7y2 − 36x
wiem, że
f'(x) = 9x2 − 36
f'(y) = 14y
tworzę układ równań z pochodnych :
9x2 − 36 = 0
14y = 0
najlepiej je zsumować :
9x2 − 36 + 14y= 0
9x2 − 36 = − 14y
i tu niestety stoję .. czy coś źle zrobiłam wyżej ? bez układu nie oblicze punktów
stacjonarnych i pochodnej II rzędu i całego zadania ... po całym dniu już wysiadam, by to
szerzej analizować szukając błędu.
20 maj 19:10
52: Ale układ równań, spełnią dwa punkty...
x=2 x=−2
lub
y=0 y=0
Dalej działasz...
20 maj 19:25
Ola: skąd te dwa punkty ?
20 maj 19:53
52: No...
Z pierwszego równania x obliczyliśmy, a z drugiego y.
20 maj 19:55
Ola: tak jak pisałam, długi dzień.
no to dalej mamy tak :
punkty stacjonarne :
P1 ( 2,0)
P2 (−2,0)
pochodna II rzędu,
f''x = 18x
f''xy = 0
f''yx = 0
f''y = 14
mamy wyzancznik :
W = 18 x 0
0 14
podstawiamy :
W1 = 36 0
0 14
W1 = 504 − osiaga ekstremum i minimum
analogicznie W2
W2 = − 504 − nie osiaga ekstremum
teraz obliczamy wartosc tego minimum czyli podstawiamy do pierwotnego wzoru
i wychodzi nam minimum o wartości : 48
dobrze? proszę o wszelkie poprawki/uwagi
20 maj 20:27
52: hmmm...
Nie podoba mi się sformułowanie "osiąga ekstremum i minimum"
a wartość minimum to −48
20 maj 20:52
Ola: no to, wyznacznik osiąga ekstremum.
funkcja osiąga minimum o wartości − 48.
teraz pytanko, czy funkcja x która osiąga minimum, może być x > 0
20 maj 21:10
52: Nie, nie i nie
Wyznacznik nie osiąga żadnego ekstremum...
Funkcja osiąga ekstremum.
Ekstremum to minimum lub maksimum.
Więc piszesz w odp. Funkcja osiąga ekstremum (minimum) w punkcie (x,y) o wartości XX.
Rozumiesz ?
Nie możesz napisać że funkcja osiąga i ekstremum i minimum, bo to masło maślane.
To tak jakbyś napisała "piję mleko i czekoladowe...
20 maj 21:41
Ola: rozumiem, dziękuje bardzo za wytłumaczenie tematu

!
21 maj 00:54