logarytmy
MONIKA: a) 22−log49 =
b)log1/7 + 2log49=
c) log5150 − log53 − log52=
20 maj 19:06
Janek191:
b) = log 7−1 + log (72)2 = log ( 7−1 * 74) = log 73 = 3 log 7
20 maj 19:17
Janek191:
| | 150 | | 50 | |
c) = log5 |
| − log5 2 = log5 50 − log5 2 = log5 |
| = log5 25 = 2 |
| | 3 | | 2 | |
bo 5
2 = 25
20 maj 19:19
MONIKA: ale w przykładzie b jest ułamek 1/7 ? i w tym przypadku tak sie to zapisuje?
20 maj 19:44
20 maj 20:03
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
a) = 4 − log22 32 = 4 − |
| log2 32 = 4 − |
| *3 log2 3 = 4 − 1,5 log2 3 |
| | 2 | | 2 | |
20 maj 20:10
MONIKA: Dziękuje
21 maj 10:22