matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równania
MONIKA:
3
4
a)
= 1 +
x−1
x
x
2
+2x
b)
=0
x
20 maj 18:59
Janek191:
a) x ≠ 1 i x ≠ 0
3
4
−
= 1
x − 1
x
3 x − 4*( x −1)
= 1
x*(x −1)
3 x − 4 x + 4
= 1
x*(x −1)
− x + 4
= 1
x
2
− x
− x + 4 = x
2
− x x
2
= 4 x = − 2 lub x = 2 ==============
20 maj 19:13
MONIKA:
a pomógł by ktoś z przykładem b ?
20 maj 19:50