Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0
wojciech1998: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x
0
a) f(x) = 3x
2 + 1, x
0 = 0
b) f(x) =
x33 + x, x
0 = −1
c) f(x) =
1x − 1, x
0 = 2
d) f(x) = (x−4)
3, x
0 = 3
| | x − 3 | |
e) f(x) = |
| , x0 = 1 |
| | x | |
| | x2 − 1 | |
f) f(x) = |
| , x0 = 1 |
| | x2 − 4 | |
20 maj 18:57
Mila:
A jaką masz propozycję, czego nie rozumiesz?
20 maj 19:20
wojciech1998: Nie wiem jak to rozwiązać
20 maj 19:36
52: Wiesz co to odcięta ?
20 maj 19:37
wojciech1998: Nie za bardzo
20 maj 19:42
20 maj 19:44
wojciech1998: Ale czy mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania ?
20 maj 19:48
wojciech1998: Resztę zadań zrobie na podstawie tego zadania, tylko proszę o rozwiązanie
20 maj 19:56
wojciech1998: ?
20 maj 20:53
J:
a) f(x) = 3x2 + 1
f'(x) = 6x
f'(0) = 0
f(0) = 1
styczna: y = f'(0)*x + f(0) = 0*x + 1 = 1 , czyli: y = 1
20 maj 20:58
Mila:
Pochodne miałeś?
20 maj 20:58
Mila:

Nie było na lekcji?
Miałeś pochodne?
a) f(x) = 3x
2 + 1, x
0 = 0
f(x
0)=f(0)=3*0
2+1=1
(x
0,y
0)=(0,1)
Równanie kierunkowe stycznej do wykresu funkcji f(x) w punkcie (x
0,y
0):
y=f'(x
0)*(x−x
0)+y
0
f'(x)=6x
f'(0)=0
Równanie stycznej:
s: y=0*x+1
y=1
20 maj 20:59
J:
równanie stycznej w punkcie x0 : y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
20 maj 20:59
J:
Witaj
Mila 
nie widziałemTwojego postu
20 maj 21:00
J:
..przy okazji ... jaką literą jest oznaczony kolor Twojego "nicka" ?
20 maj 21:01
52: F
20 maj 21:02
J:
dzięki
52 
... pisałem: R ( bez skutku)
20 maj 21:02
J:
Mila ... działa
20 maj 21:03
52:
20 maj 21:04
Mila:
| | 1 | |
c) f(x) = |
| − 1, x0 = 2 |
| | x | |
s:
s:
20 maj 21:10
Mila:
Witam kolegów J i Kamila
20 maj 21:12
J:
mój kolor to P ..
20 maj 21:13
Mila:
Teraz piszesz Wojciech, a my poprawiamy błędy (ewentualne).
20 maj 21:13
52: Dobry wieczór
Mila
20 maj 21:37
Ari: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = −x
2 − 3x + 2,
w punkcie o odciętej x0 = −3.
21 maj 13:49
Jerzy:
Dlaczego nie zakładasz nowego tematu ?
21 maj 13:50
Job: Co to jest odcięta?
20 wrz 20:51
20 wrz 20:53