kąt przecięcia przekątnych w trapezie
nata:
Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych w trapezie prostokątnym, którego podstawy mają długość
6 cm i 15 cm, a krótsze ramię ma długość 8.
Obliczyłam:
dłuższe ramię = 10 cm
krótsza przekątna = 10 cm
dłuższa przekątna =
√208
ale jak się zabrać za ten kąt nie mam pojęcia
20 maj 18:49
nata: Pomyliłam się
dłuższe ramię = √145
dłuższa przekątna = 17
krótsza przekątna = 10
20 maj 18:56
Mila:
|AC|=10
W ΔBAD:
|BD|
2=8
2+15
2=64+225=287
|BD|=17
17*10 | |
| *sinδ=84 porównanie |
2 | |
17*5*sinδ=84
===========
20 maj 19:11
20 maj 19:13
nata: Dzięki Mila
Myślałam że wzór P=1/2 *d1*d2*sinδ odnosi się tylko do równoległoboków.
Teraz jestem mądrzejsza
20 maj 19:44
Mila:
20 maj 20:26
Patap: Witam, czy podany wzór z przekątnymi będzie obowiązywał dla każdego trapezu czy tylko dla
prostokątnego?
20 kwi 23:03