wzór funkcji
cola: Dany jest wzór funkcji f, f(x)= x+3/x+2.
a) Podaj dziedzinę tej funkcji.
b) Podaj wzór funkcji której wykres należy przesunąć aby otrzymać wykres funkcji f oraz podaj
współrzędne wektora przesunięcia.
c) Narysuj wykres funkcji f i podaj jej zbiór wartości.
d) Określ, dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne.
Mam problem z tym wykresem
Janek191:
mianownik musi być różny od 0, więc x ≠ − 2
a) D = ℛ \ { − 2}
| | x + 3 | | ( x + 2) +1 | | 1 | |
b) f(x) = |
| = |
| = |
| + 1 |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
→
w = [ − 2, 1]
c) Rysunek
ZW = ℛ \ { 1}