Rachunek różniczkowy
Nilred: Dzień dobry, powtarzam sobie wiadomości przed sprawdzianem i napotkałem parę problemów z z
zestawem powtórzeniowym.
| | x3−x2−x+1 | |
1)Oblicz granicę limx→1 |
| |
| | x3−3x+2 | |
| | x2(x−1)−(x−1) | |
Grupuję wyrazy i otrzymuje |
| |
| | x(x2−1)−2(x−1) | |
| | (x−1)(x2−1) | |
⇒ |
| ⇒skracamy i powinniśmy otrzymać 0, tak? |
| | (x−1)(x−2)(x+1) | |
| | √2x−7−1 | |
2) Oblicz granicę limx→4 |
| nie wiem jak zacząć, mnożąc obie strony przez |
| | √X−3−1 | |
licznik lub mianownik i tak dostane 0 w liczniku lub mianowniku.
3)Wyznacz asymptoty wykresu f(x)=
√1+x2+x Nie wiem jak się za to zabrać, powinienem liczyć
lim w + i −
∞?
Bardzo proszę o odpowiedź i rady
20 maj 18:23
Nilred: Podbijam
20 maj 18:51
Janek191:
więc
| | 1 − 1 | |
lim f(x) = |
| = 0 |
| | 1 − 2 | |
x→1
20 maj 18:56
Nilred: czyli dobrze policzyłem 1wszy podpunkt, czy mógłbyś może pomóc mi z 2gim i trzecim?
20 maj 18:59
Janek191:
| | √2x −7 − 1 | |
2) f(x) = |
| = |
| | √x − 3 − 1 | |
| | 2*( x − 4) | | √ x −3 + 1 | |
= |
| * |
| = |
| | √2x − 7 + 1 | | x − 4 | |
| | 2√x −3 + 2 | |
= |
| |
| | √2 x − 7 + 1 | |
więc
| | 2 √4 −3 + 2 | | 4 | |
lim f(x) = |
| = |
| = 2 |
| | √2* 4 − 7 + 1 | | 2 | |
x→ 4
20 maj 19:02
Janek191:
W liczniku i mianowniku korzystamy z wzoru
20 maj 19:04
Nilred: Bardzo dziękuję, ta metoda mi nawet do głowy nie przyszła...
A czy w 3cim wiesz jak powinienem zacząć?
20 maj 19:43
Janek191:

Pozioma
y = 0
Ukośna
y = 2 x
20 maj 19:48
Nilred: Okej, ale nie wiem jak je wyliczyłeś.
Mam liczyć Limx→∞+ i limx→∞− ?
20 maj 19:52
Janek191:
lim f(x) = 0 i f(x) > 0
x → −
∞
więc
y = 0 − równanie asymptoty poziomej
=================================
więc
| | 1 | |
lim ( 1 + √(1 + |
| ) = 2 = m |
| | x2 | |
x → +
∞
oraz
( f(x) − 2 x) =
√1 + x2 + x − 2x =
√1 + x2 − x
więc
lim (
√1 + x2 − x) = 0 = k
x →+
∞
Równanie asymptoty ukośnej prawostronnej jest postaci y = m x + k
czyli
y = 2 x
======
20 maj 19:56
Nilred: Bardzo dziękuję za pomoc, może mi lepiej na sprawdzianie pójdzie. Życzę spokojnego wieczoru.
20 maj 20:00