tekstowe
AnKa: Lech przeczytał książkę w cztery dni. Pierwszego dnia przeczytał u{2} {5} książki, drugiego
dnia 13 pozostałej części książki, trzeciego dnia 14 nieprzeczytanej części
książki.
Jaką część książki przeczytał ostatniego, czwartego dnia?
20 maj 18:16
Janek191:
x − ilość stron w książce
więc
| 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| *( x − |
| x) = |
| * |
| x = |
| x − II dzień |
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | | 5 | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| *( x − |
| x − |
| x) = |
| * |
| x = |
| x − III dzień |
| 4 | | 5 | | 5 | | 4 | | 5 | | 10 | |
zatem w trzy dni przeczytał
| 2 | | 1 | | 1 | | 7 | |
| x + |
| x + |
| x = |
| x |
| 5 | | 5 | | 10 | | 10 | |
| | 3 | |
czyli IV dnia przeczytał |
| x |
| | 10 | |
| | 3 | |
Odp. Czwartego dnia przeczytał |
| książki. |
| | 10 | |
20 maj 18:25
AnKa: Oooo widzę ,że mam tu bardzooo mądrego mężczyznę dziękuje bardzooo
20 maj 18:27