ZBIORY
AnKa: Dane są zbiory D10 i D15. Wyznacz D12,D20 ,D12 ∪D20, D12 ∩D20 ,D12 ∖D20 oraz D20 ∖D12
20 maj 18:04
Janek191:
Popraw treść zadania
20 maj 18:09
PW: Tacy genialni nie jesteśmy. Co oznaczyliście sobie przez D10 i D15? A w dodatku "dane są D10 i
D15", a w poleceniu występują D12 i D20. Czuję się jakbym czegoś ważnego nie wiedział, albo
był z innej bajki.
20 maj 18:10
Janek191:
D12 = { 1,2,3,4,6,12}
D20 = { 1,2,4,5,10,20}
20 maj 18:11
AnKa: Niestety właśnie taka jest treść zadania też nie mogłam zrozumiec dlatego poprosiłąm o pomoc
20 maj 18:23
PW: Powiedzmy, że się domyślałem, iż są to zbiory dzielników. Ale co ma piernik do wiatraka? Po co
autor mówi, że dane są zbiory D10 i D15, jeśli ich nie dał i nie występują w poleceniu?
Mistrzostwo powiatu w dezinformacji.
20 maj 18:28
AnKa: Dokłądnie a są to zadania do matury dlatego jak człowiek ma poprawnnie rozwiązać zadani skoro
nie ma pojęcia o co chodzi
20 maj 18:31
Janek191:
Podałem Ci D12 i D20
Wyznacz teraz:
D12 ∩ D20 =
D12 ∪ D20 =
D12 \ D20 =
D20 \ D12 =
20 maj 18:32
Janek191:
Trzeba się było uczyć w szkole podstawowej . Takie zadania robiliśmy w III klasie
szkoły podstawowej w 1981 r.
20 maj 18:33
AnKa: No cóż Janek191 może w tamtych czasach edukacja byla bardziej rozwinięta
Niestety teraz nauczyciele nie potrafią tak wpajać wiedzy w młodzież dlatego bardzo proszę o
pomoc

I podziwiam cię za tak ogromna wiedzę
20 maj 18:35
Janek191:
Nie podlizuj się

∩ − iloczyn ( część wspólna zbiorów )
∪ − suma ( złączenie zbiorów )
\ − różnica zbiorów
20 maj 18:38
Janek191:
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na:
logika, zbiory, przedziały i poczytaj
20 maj 18:40